Router & Firewall

Router FirewallMet een firewall kun je een pc en netwerk beschermen tegen ongewenst internetverkeer van buitenaf. Firewalls worden gebruikt om hackers buiten de deur te houden. Daarnaast zorgt de firewall ervoor dat u niet zichtbaar bent op internet, u dient daarvoor eerst specifiek toestemming te verlenen. Maar soms houd een firewall ook gewenste gasten buiten en dat willen we natuurlijk niet. Gelukkig kunnen we dat oplossen door poorten open te zetten.

Iedere pc heeft 65.535 poorten, deze bevinden zich niet aan de achterkant van de pc, het zijn poorten die worden gebruikt voor het internetverkeer. Elk programma op je pc dat een verbinding maakt met internet maakt van één of meerdere poorten gebruik om met het internet te kunnen communiceren.

Indien je alle poorten openlaat kunnen ongewenste gasten op je pc inbreken, hier komt dan een firewall van pas, die zorgt er voor dat alle poorten gesloten blijven. Maar de programma's die met het internet communiceren moeten er juist een aantal poorten openstaan, hoe dit in zijn werk gaat gaan we hier bespreken.

Er zijn twee soorten firewalls

 • Software matige firewalls
 • Hardware matige firewalls

Sofware matige firewalls

Windows XP heeft een ingebouwde firewall, als deze niet voldoet zijn een aantal alternatieven voor de windows firewall, maak je hiervan gebruik dan moet je de windows XP firewall uitschakelen, dit doe je door via "Start/Configuratiescherm/Beveiligingscentrum/Windows Firewall".
Gratis alternatieven voor de Windows firewall zijn:

 • ZoneAlarm is de bekendste en meest gebruikte firewall. De standaardversie kun je gratis downloaden. De installatie en configuratie is erg eenvoudig.
 • Sunbelt Personal Firewall gratis, maar tot 30 dagen gelimiteerd. Na de installatie werkt Kerio Personal Firewall als een volledige versie. Na 30 dagen wordt de proefversie teruggebracht tot een gratis variant die een aantal beperkingen heeft, zoals het blokkeren van popup-schermen, het controleren van VB-scripts, cookies en andere extra toepassingen. 

Als je een firewall geïnstalleerd hebt en er is een programma dat een de eerste maal een verbinding met het internet probeert te maken zal de firewall het merken en dit voorkomen. Er zal een venster op je scherm verschijnen met de vraag of je het programma toestemming geeft om een verbinding te maken met het internet. Indien je hiervoor toestemming geeft gaat de firewall alleen de poorten die het programma nodig heeft openen zodat het kan communiceren met het internet.

Hardware matige firewalls

Routers zijn meestal voorzien van een hardware matige firewall soms moet die firewall op de router nog geactiveerd worden.
Als je een programma start dat een verbinding moet maken met het internet zal de firewall dit niet toestaan, hij houdt alle poorten gesloten. Je zult de poorten handmatig moeten open, dit doe je in de instellingen van je router. Hoe je dit moet doen hangt af van het merk van de router, je kunt het terug vinden in de handleiding van je router. Ofwel op de website van portforward.com vind je een beschrijving voor vrijwel alle merken routers.

Firewall instellingen

Je geeft je firewall op dat gegevens die naar je router worden verstuurd via een bepaalde poort mogen worden doorgestuurd naar een bepaalde pc.

 • Nummer van de poort.
 • Protocol, TCP en UCP.
 • IP-adres van de pc.

Poortnummers en protocol van P2P programma's

ProgrammaPoortProtocol
Emule4661TCP
4662TCP
4711TCP
4665UDP
4672UDP
4673UDP
ShareAza6346TCP en UDP
WinMX6699TCP
6257UDP

Ip-adres van de pc

Kun je op de volgende manier bekomen.

 • Ga naar Start/Uitvoeren.
 • Type in het invulveld cmd in en klik op OK.
 • Er verschijnt dan een DOS venster.
 • Type ipconfig in en druk op je toetsenbord Enter in.

 Router & Firewall

 •  Je ziet nu het ip-adres van de pc die je nodig hebt. In het voorbeeld is dat 192.168.1.1

Designed by kaZzu.be