Wat zijn nieuwsgroepen

NieuwsgroepenDownloaden via p2p-progamma's is iets dat vele mensen doen. Downloaden via nieuwsgroepen is minder populair.
Dat is normaal, want tot voor kort was dit niet zo eenvoudig en kon het alleen gevorderde gebruikers enthousiast maken. Maar nu zijn er manieren waarmee downloaden via een nieuwsgroep bijna net zo gemakkelijk is als downloaden via een p2p programma. Hiermee worden nieuwsgroepen een interessant alternatief.

Nieuwsgroepen zijn oorspronkelijk opgezet als forums waar je discussies kunt voeren en vragen kunt stellen. Het Usenet (Users Network) komt nog uit de begintijd van het Internet. Oorspronkelijk was het bedoeld voor het uitwisselen voor tekstberichten, maar men was er al snel achter dat je er ook bestanden mee kunt uitwisselen. Een bestand wordt omgezet in tekst en plaats je dan op de nieuwsgroep. Andere gebruikers halen het tekstbestand van de nieuwsgroep af en zetten het weer om naar een bestand. Hiervoor zijn speciale nieuwsgroepen opgericht, de alt.binaries.
De laatste jaren zijn er een aantal programma's gemaakt waardoor het gemakkelijker is om via nieuwgroepen te downloaden.

Aan downloaden via nieuwsgroepen zijn een aantal voor en nadelen verbonden ten op zichte van p2p programma's.

Voordelen

  • Je bent niet verplicht zelf bestanden te uploaden.
  • Snelle downloads doordat je meestal van de server van je eigen provider download.
  • Geen nepbestanden.
  • Weinig of geen problemen door firewalls en routers.

Nadelen

  • Je bent afhankelijk van wat er gepost wordt en deze blijven dan meestal er maar een paar dagen beschikbaar. Je moet dus snel zijn, als er iets bij is wat je interesseert.
  • Minder gebruiksvriendelijk.
  • Het aanbod is minder gemakkelijk doorzoekbaar. 

Download programma's

Om via nieuwsgroepen te downloaden heb je een aantal programma's nodig. Hieronder staat er een korte beschrijving over. Voor een uitgebreide handleiding klik je op de knop volgende stap.

Grabit

We kiezen voor het programma Grabit om via newsgroepen te downloaden, het is gratis en geschikt voor beginners. Er worden twee manieren besproken. De traditionele mannier en een snellere manier met nzb bestanden.
meer info

QuickPar

Met dit programma kun je als er ook PAR2 bestanden mee gepost zijn, controleren of de bestanden compleet en zonder fouten gedownload zijn. Ook is het mogelijk om de missende of corrupte bestanden met PAR2 te repareren.
meer info

FTD3

Met dit programma laat men aan elkaar weten wat, waar en wanneer ze op Usenet posten. Het is ook mogelijk om met dit programma op elkaars post te reageren en bijvoorbeeld fills of re-posts aan te vragen aan de poster. Het is dus een programma waarmee je veel posts op usenet kunt vinden en een direct contact hebt met de poster.
meer info

WinRAR

Meestal zijn de gedownloade bestanden ingepakte archief bestanden met de extensie .rar. Met het programma WinRAR kunnen deze archieven uitgepakt worden.
meer info

Intresse gekregen om te leren via nieuwsgroepen te downloaden? Wil je bij het begin starten, klikt dan op Grabit

Designed by kaZzu.be