Malwarebytes

MalwarebytesHet kan soms moeilijk zijn om beveiligingssoftware op een besmette computer te installeren. Het programma laat zich niet installeren, start niet op of het scannen lukt niet. Softwarefabrikanten raden je dan dikwijls aan om een externe tool te installeren om het systeem al een beetje schoon te maken, waarna hun eigen pakket de klus uiteindelijk klaart. En vaak valt daarbij de naam Malwarebytes Anti-Malware.

Enkele voorbeelden van malware zijn, Adware, Spyware, Trojaanse paarden, computerwormen, computervirussen, rootkit en IRC-Bot. Een extra programma voor het verwijderen van kwaadaardige software is dus altijd welkom. Malwarebytes Anti-Malware geeft je keuze tussen een snelle en volledige scan.

De scanner biedt in zijn betaalde variant realtime bescherming, maar doet in de gratis versie wel steeds een scan op aanvraag.

Het programma heeft een Nederlandstalige interface, werkt vlot en kan valse meldingen vrij goed onderscheiden van echte. Eventueel kun je hiervoor een negeerlijst aanleggen.

Vanaf de site van Malwarebytes kan je de gratis versie downloaden.

Malwarebytes installeren

Het programma laat zich gemakkelijk installeren, hieronder staan de belangrijkste vensters:

 Malwarebytes
Op het einde van de installatie wordt het programma geüpdatet.

Malwarebytes
Na de installatie verschijnt het venster "evaluatieversie", hier wordt gevraagd of je de trial van de betalende versie wilt installeren. Kies voor weigeren, indien het programma je bevalt kan je op een later tijdstip nog installeren.

Malwarebytes gebruiken

 Malwarebytes

Nadat Malwarebytes' Anti-Malware is gestart gaan we vooraleer een scan te laten maken het programma updaten, doe dit steeds als je een scan gaat uitvoeren.

  • Klik boven in de tabbladen op Update.
  • Klik op Controleer op updates.

 Malwarebytes
Het programma wordt bijgewerkt.

Malwarebytes

  • Klik boven in de tabbladen op Instellingen. Vooral de Scaninstellingen zijn interessant.
  • Klik op tabblad Scaninstellingen. Hier kunnen we kiezen wat wel en niet mag gescand worden. De standaard instellingen zijn voor mij goed. je kunt ook eens een kijkje nemen bij "Algemene instellingen" en "Scaninstellingen". "Taakplannerinstellingen" is enkel mogelijk net de betaalversie.

 Malwarebytes

We zijn nu klaar voor een scan uit te voeren

  • Klik boven in de tabbladen op Scanner.
  • Kies voor "Snelle scan" of volledige scan, de flash-scan is alleen met de betaal versie mogelijk.
  • Klik op Scan.
  • De scan kan enige tijd in beslag nemen.

Malwarebytes
Nadat de scan is voltooid verschijnt dit scherm, er volgt ook nog een logbestand waarin vermeld is wat er is uitgevoerd en welke kwaadaardige objecten zijn verwijderd.

Malwarebytes
Het logbestand.

Designed by kaZzu.be