Aletsch gebied kaart

Aletsch gebied

Kaart Aletsch gebied.Het Aletschgebied is een bosrijk gebied. Het is bekend om haar Grote Aletschgletsjer en het beschermde Aletschwald. Tot het Aletschgebied behoren zijn Brig, Belalp-Blatten-Naters, Riederalp, Bettmeralp, Fiesch en Mörel-Breiten.

 

AletschgletscherDe Grote Aletschgletsjer (Grosser Aletschgletscher) is met zijn oppervlakte van 117 km², een lengte van ongeveer 23 km, een grootste breedte van 1800m en 27 miljard ton ijs is hij de grootste gletsjer van het gehele alpengebied. De oorsprong van de Grote Aletschgletsjer ligt op de rond 4000 m hoog gelegen Junfrau-Region omgeven door de toppen van de Junfrau, Mönch, en de Fiescherhörnern.

 

Drie machtige firnvelden, De Grosser Aletschfirn, Junfraufirn, Ewigschneefirn en de veel kleinere Grüneckfirn waar komen samen in Konkordiaplatz waar het ijs meer dan 900 meter dik is. In dit verzamelbekken wordt de Grote Aletschgletsjer geboren. In duizenden jaren heeft de gletsjer zich een eigen landschap gevormd. Door de druk van het ijs stroomt de gletsjer dal afwaarts en graaft zich steeds dieper in het alpenlandschap met een snelheid van 180 m per jaar, naar de 23 km verder gelegen Massa-Schlucht ten noorden van Brig.

 

Doordat er drie ijsstromen samenkomen om deze gletsjer te vormen ontstaan er 3 witte banen met daartussen in de lengterichting twee linten van stof en gruis, dit zijn de tussenmorene. Op deze tussenmorene is er de laatste tientallen jaren een begroeiing ontstaan van mossen en ander kleine alpenplantjes zoals Steinbrech en Alpenleinkraut.

 

Het Aletschwald is één van de mooiste natuurreservaten van de Alpen, sinds 1933 is het beschermd gebied. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 3 km². De belangrijkste voorkomende boomsoort is de Arve, die zeer langzaam groeit en wel tot 800 jaar en meer oud worden. Verder vinden we er ook nog kruidenstruiken en morenepuin. Door het Aletschwald lopen mooie wandelingen met vergezichten op de Aletschgletsjer.

 

Villa CasselIn Riederfurka (2065 m) staat het bezoekerscentrum (Naturschutzzentrum Aletschwald), dat sinds 1976 gevestigd is in de Villa Cassel. Sir Ernest Cassel een bankier uit Engeland heeft de villa tussen 1900 en 1902 laten als buitenverblijf laten bouwen. Je vindt er alles over de natuur en natuurbescherming van het Aletschgebied.

 

Het Aletschgebied is te bereiken met diverse kabelbanen die uit het Rhônedal vertrekken.

 

De gemakkelijkste manier om bij de gletsjer te komen is vanuit Mörel (760 m) met de kabelbaan naar Riederalp (1920 m). Van hieruit is het nog een half uurtje lopen om de gletsjer in zijn volle breedte te bewonderen. Vanuit Riederalp gaat er ook nog een kabelbaan naar Hohfluh en Maasfluh, van waar de gletsjer nog maar een boogscheut verwijderd is.

 

In Betten (901 m) gaat er één naar Bettmeralp (1950 m). Riederalp en Bettmeralp zijn autovrij, van beide alpendorpen kan men een wandeling ondernemen door het Aletschwald, naar de Blausee (2204 m) of de Moosfluh (2335). Van hieruit kan je de Weisshorn, Fleschhorn, en als het weer meezit de Matterhorn.

 

Fiescheralp EggishornFiesch (1050 m) een klein dorpje met mooie donkerbruine huizen. Men kan er het Fieschertal inrijden waar je een wandeling kan maken naar de Fieschergletsjer. In Fiesch vertrekt een kabelbaan naar Fiescheralp (2212 m), en met de volgende baan naar Eggishorn (2869 m), de hoogste kabelbaan in Goms. Hier heeft men niet alleen een uniek uitzicht op de Aletschgletsjer maar ook op de Eiger, Mönch, Jungfrau en Aletschhorn. Het is geschikt als startpunt voor deltavliegers en parapente liefhebers.

 

Vanuit Fiescheralp kan er gewandeld worden naar de Grote Aletschgletsjer. Je kunt er kiezen om rond de Eggishorn te lopen naar het bergmeertje Märjelensee (2300 m) waardoor je onderweg een prachtig uitzicht krijgt op de Fieschergletsjer. Of je kan opteren voor een kortere weg door de tunnel naar Märjelensee. Vanaf hier is het nog even lopen tot aan de Grote Aletschgletsjer die je dan echt kan aanraken. Het is niet aan te raden om op de gletsjer te komen. Ik weet het niet zeker maar ik denk dat het zelfs verboden is. Het kan wel met een gids.

 

BeinhausOok vanuit Belalp (2098 m) kan je de Aletschgletsjer bewonderen.
Belalp bereik je door vanuit Brig richting Naters (673 m) te rijden. Even halt houden in Naters is zeker de moeite waard. Achter de kerk ligt Beinhaus, gebouwd in 1514 door Ruffiner. In de kelder achter een traliehek staat een muur van keurig opgestapelde schedels (ongeveer 1500 stuks). Toen in de 16e eeuw de graven van een te klein geworden kerkhof moest opgeruimd worden, werden de schedels er keurig opgestapeld. Voor de schedels staat een kruisingsgroep met daarboven de spreuk: "Was Ihr seid, waren wir, Was wir sind, das werdet Ihr".
 

Vanaf Naters rijdt men verder naar Blatten (1322 m). Het dorp heeft een oud centrum, met een kapel en houten stallen. Hier vertrekt ook de kabelbaan naar Belalp (2068 m), dan nog een half uurtje wandelen naar het uitkijkpunt vanwaar men een schitterend panorama op de Aletschgletsjer en op de Alpen aan de overkant van het dal. Van hieruit zijn tal van wandeltochten mogelijk zoals naar het uitkijkpunt Sparrhorn.

 

 

Meer bezienswaardigheden