Gornergratbahn

Op ontdekking

Het Zwitserse kanton Wallis is gelegen in het zuid-westen van het land, het is het meest bergachtige kanton van Zwitserland op de grens met Frankrijk en Italië. De hoofdstad bekend om haar twee heuvels is Sion en telt meer dan 26.000 inwoners. Wallis is tweetalig. Ten westen van Leuk spreekt men Frans en ten oosten ervan Duits. In het Franstalige gedeelte heet het kanton Valais.

 

De Rhône rivier stroomt van oost naar west door Wallis. De rivier ontspringt in Gletsch en stroomt via Brig, Sion, Martigny en Montreux naar het meer van Geneve, ook Lac Léman genoemd.

trein

Al heel vroeg heeft men over de bergen passen aangelegd. Naar Frankrijk de Col de la Forclaz en de Col de Morgins. Naar Italië gaan de Grote Sint-bernardpass en de Simplonpass. Wallis is verbonden met het de kantons Ticino, Uri en Bern via de Nufenenpass, Furkapass en Grimselpass. Deze zijn allemaal met de auto bereidbaar. Passen met alleen een wandelpad zijn onder meer de Gemmipass bij Leukerbad en de Rawilpass bij Anzère.wallis-huis

 

Wallis ligt ingesloten tussen enorme bergen. Er zijn 50 toppen boven de 4000 meter hoogte. De bekendste berg van Zwitserland is de Matterhorn. Andere bekende bergen zijn de Weisshorn, Dom, Mont Fort, Dents du Midi en de Monte Rosa.

 

Wintersport, kuuroorden, natuur, bergwandelen je vindt het allemaal in Wallis. De bekendste kuuroorden zijn gelegen in Crans Montana, Saillon, Birgerbad en Leukerbad. De wintersportoorden zijn talrijk, de bekendste zijn Zermat, Saas Fee, Bettmeralp, Morgins in Les Portes du Soleil, Verbier, Crans Montana, Veysonnaz in Les Quatre Vallées en Nendaz.

 

wallis-matterhornWallis bezit talrijke stuwdammen. In Val d'Hérémence vindt je hoogste stuwdam van Europa aan het meer Lac des Dix. In het Saastal heb je de Mattmarksee, in Val d'Anniviers het Lac de Moiry en in Anzére het Lac de Tzeuzier.

 

kapel-min_0.jpgBij de Furkapas ontspringt de Rhône aan de Rhônegletsjer, in de laatste ijstijd meer dan duizend meter dik, kilometers breed en honderden kilometers lang was. DorpstraatBij deze onmetelijke ijsstroom voegde zich uit elk zijdal een kleinere gletsjer met veel geringer diepgang. Van de Rhônegletsjer blijft nu maar een acht tal kilometer over.

 

In Wallis tref je nog vele gletsjers aan zoals de Gornergletsjer in Zermatt, de Glacier du Trient bij de Col de la Forclaz. Maar de grootste gletsjer van de Alpen is de Aletschgletsjer boven Brig.