Monte Moro

Monte Moro

Vanuit het Rhônedal rijd je in Visp (651 m) richting Zermat, Saas Fee. Bij Stalden (799 m) splitst de weg zich, hier linksaf richting Saas Fee. In Saas Grund (1559 m) splits de weg zich opnieuw rechts naar Saas Fee en links naar het stuwmeer Mattmark See (2197 m), deze laatste richting kiezen we. De auto kan geparkeerd worden onder aan de voet van de stuwdam.

Mattmark

De wandeling

De wandeling gaat naar de Monte Moropas (2868 m) waar een goudkleurig beeld op staat, dat je al ziet vanop de stuwdam. Je kan zowel links als rechts van het meer de wandeling aanvangen, de wegen komen op het einde van het meer samen. Vanaf nu gaat het bergop tot aan de pas. Het laatste gedeelte gaat over rotsen die bij regen weer glad kunnen zijn. Boven op de pas staat je op de grens met Italië, er is een indrukwekkend uitzicht op de oostwand van het Monte Rosa-massief. Vanuit de Italiaanse kant er met een kabelbaan naar de pas.Vroeger gingen de reizigers via de Monte Moropas naar het Italiaanse Macunaga, in de 13e eeuw was deze weg al in gebruik.
Het stuwmeer was oorspronkelijk een natuurlijk meer, gevormd door het smeltwater van de Allalingletsjer en de Schwarzenberggletsjer. Omdat er regelmatig overstromingen in het dal waren is er in 1954 beslist om een stuwdam en krachtinstallatie te bouwen. In 1967 werd deze voltooid. De stuwdam is van aarde, 780 meter lang en 120 meter hoog.